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Registros recuperados : 24 | |
4. | | BESERRA, L. T.; CÂNDIDO, M. J. D.; MENESES, A. J. G.; LIMA, D. M. de; VALENTE, B. S. M. Comportamento de caprinos confinados recebendo dietas à base de silagem de capim elefante contendo bagaço de caju desidratado em dois sistemas de arraçoamento. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. O avanço científico e tecnológico na produção animal: anais. Jaboticabal: Sociedade Brasileira de Zootecnia: UNESP, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2007. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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5. | | MENESES, A. J. G.; CÂNDIDO, M. J. D.; POMPEU, R. C. F. F.; SOUZA, H. A. de; GUEDES, F. L. Morphogenesis of elephant grass fertilized with organic compost from solid waste in small ruminants. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 49, n. 4, p. 699-707, out./dez. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte. |
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6. | | MORAES, S. A. de; SALIBA, E. de O. S.; NEIVA, J. N. M.; BORGES, I.; RODRIGUEZ, N. M.; MORAES, D. R. de; MENESES, A. J. G. de. Consumo de nutrientes em caprinos alimentados com subproduto de castanha de caju (Anacardium occidentale L.). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. O avanço científico e tecnológico na produção animal: anais. Jaboticabal: Sociedade Brasileira de Zootecnia: UNESP, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2007. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | | FARIAS, A. S. F.; NENEM, L. H. S.; MENESES, A. J. G.; MARANGUAPE, J. S.; SALLES, H. O.; POMPEU, R. C. F. F. Comportamento de ovinos alimentados com suplemento contendo torta de mamona destoxificada em substituição ao farelo de soja em pasto de capim-tamani no período chuvoso. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 9., 2020, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2021. p. 27-28. Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 140). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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8. | | NENEM, L. H. S.; FARIAS, A. S. S.; PEREIRA, P. L.; MENESES, A. J. G.; SALLES, H. O.; POMPEU, R. C. F. F. Comportamento de ovinos alimentados com torta de mamona destoxificada em substituição ao farelo de soja sob lotação contínua em pasto de capim-tamani no período seco. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 9., 2020, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2021. p. 29-30. Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 140). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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9. | | POMPEU, R. C. F. F.; CÂNDIDO, M. J. D.; LIMA, D. M. de; MENESES, A. J. G.; BESERRA, L. T.; MOURA, B. C. Comportamento de ovinos confinados e alimentados com silagem de capim-elefante contendo subproduto do urucum em dois sistemas de alimentação. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. O avanço científico e tecnológico na produção animal: anais. Jaboticabal: Sociedade Brasileira de Zootecnia: UNESP, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2007. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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10. | | PEREIRA, G. de A. C.; MENESES, A. J. G.; PRIMO, A. A.; MELO, M. D.; POMPEU, R. C. F. F.; SOUZA, H. A. de. Nitrogênio inorgânico no solo e produção de biomassa de capim elefante submetido a doses de composto orgânico oriundo de resíduos da produção e abate de pequenos ruminantes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. 4 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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11. | | PEREIRA, G. de a. C.; MENESES, A. J. G.; PRIMO, A. A.; MELO, M. D.; POMPEU, R. C. F. F.; SOUZA, H. A. de. Propriedades físicas de solo cultivado com capim-elefante fertilizado com composto orgânico oriundo de resíduos da produção e abate de caprinos e ovinos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. | | FERREIRA, A. B. M.; MENESES, A. J. G.; PEREIRA, P. L.; VIEIRA, L. da S.; SALLES, H. O.; POMPEU, R. C. F. F. Torta de mamona no controle das fases parasitárias e de vida livre de nematóides gastrintestinais em ovinos. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 10., 2021, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2022. p. 35-36. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. | | PEREIRA, G. de A. C.; MENESES, A. J. G.; PRIMO, A. A.; MELO, M. D.; VIEIRA, L. C.; FEITOSA, T. S.; POMPEU, R. C. F. F.; SOUZA, H. A. de. Avaliação nutricional do capim-elefante fertilizado com composto orgânico oriundo de resíduos da produção e abate de caprinos e ovinos?. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 9., 2014, Ilhéus. Produção animal: novas diretrizes. Ilhéus: SNPA, 2014. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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14. | | MENESES, A. J. G.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; FARIAS, A. S. S.; NENEM, L. H. S.; COSTA, C. S.; GUEDES, L. F.; MARANGUAPE, J. S.; PEREIRA, P. L.; CÂNDIDO, M. J. D. Canopy structure, behavioral and physiological aspects of pasture-finished sheep using castor bean cake as alternative input. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 76, n. 2, p. 297-312, 2024. Título em português: Estrutura do dossel, aspectos comportamentais e fisiológicos de ovinos terminados em pasto, usando-se torta de mamona como insumo alternativo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | | VIEIRA, M. M. M.; CÂNDIDO, M. J. D.; BOMFIM, M. A. D.; SEVERINO, L. S.; ZAPATA, J. F. F.; BESERRA, L. T.; MENESES, A. J. G.; FERNANDES, J. P. B. Características da carcaça e dos componentes não-carcaça em ovinos alimentados com rações à base de farelo de mamona. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 11, n. 1, p. 140-149, jan./mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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16. | | VIEIRA, M. M. M.; CÂNDIDO, M. J. D.; BOMFIM, M. A. D.; SEVERINO, L. S.; ZAPATA, J. F. F.; TORRES, L.; MENESES, A. J. G.; FERNANDES, J. P. B. Características da carcaça e dos componentes não-carcaça em ovinos alimentados com rações à base de farelo de mamona. Revista brasileira de saúde e produção animal, v. 11, n. 1, p. 140-149, jan./mar., 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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17. | | FONTENELE, R. G.; MENESES, A. J. G.; CANDIDO, M. J. D.; POMPEU, R. C. F. F.; SOUZA, H. A. de; SANTOS, F. G. R. dos; GUEDES, F. L.; FERNANDES, C. de S. Características estruturais do capim-elefante var. Cameroon adubado com composto orgânico produzido a partir de resíduos da produção e abate de pequenos ruminantes. Arquivos Latino-Americanos de Produção Animal, v. 24, supl. 1, p. 205-206, 2016. Resumos da XXV Reunião da Associação Latino-Americana de Produção Animal, Recife, nov. 2016. Títulos equivalentes Archivos Latinoamericanos de Producción Animal ;Reunión de la Asociación Latinoamericana de Producción Animal. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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18. | | BESERRA, L. T.; VIEIRA, M. M. M.; MENESES, A. J. G.; FERNANDES, J. P. B.; CÂNDIDO, M. J. D.; BOMFIM, M. A. D.; SEVERINO, L. S.; PEREIRA, E. S. Comportamento ingestivo de ovinos alimentados com dietas contendo quatro níveis de farelo de mamona. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2007. 5 f. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | | VIEIRA, M. M. M.; CÂNDIDO, M. J. D.; BOMFIM, M. A. D.; SEVERINO, L. S.; PEREIRA, E. S.; BESERRA, L. T.; MENESES, A. J. G.; FERNANDES, J. P. B. Comportamento ingestivo de ovinos alimentados com rações contendo quatro níveis de inclusão do farelo de mamona. Revista Ceres, v. 58, n. 4, p. 444-451, jul./ago. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | | MENESES, A. J. G.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; VIEIRA, L. da S.; TEIXEIRA, M.; ROGERIO, M. C. P.; SOUSA, A. M. P.; PEREIRA, P. L.; CÂNDIDO, M. J. D. Castor bean cake for the control of parasites in pasture-finished sheep. Tropical Animal Health and Production, v. 54, n. 5, article 300, Oct. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 24 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
16/09/2022 |
Data da última atualização: |
22/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MENESES, A. J. G.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; VIEIRA, L. da S.; TEIXEIRA, M.; ROGERIO, M. C. P.; SOUSA, A. M. P.; PEREIRA, P. L.; CÂNDIDO, M. J. D. |
Afiliação: |
ABNER JOSÉ GIRÃO MENESES; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO, CNPC; LUIZ DA SILVA VIEIRA, CNPC; MARCEL TEIXEIRA, CNPC; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; ANA MÁRJORY PAIVA SOUSA; PATRÍCIO LEANDRO PEREIRA; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO. |
Título: |
Castor bean cake for the control of parasites in pasture-finished sheep. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 54, n. 5, article 300, Oct. 2022. |
DOI: |
10.1007/s11250-022-03273-w |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The purpose of this study was to evaluate castor bean cake as alternative input in the control of gastrointestinal parasites in sheep raised on irrigated pasture under continuous stocking. The treatments consisted of sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake; and sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake. A randomized complete block design (CBD) was used, with 16 replications (sheep), with repeated measures over time, the plots being the treatments, and the subplots the collection times. Infective nematode larvae in the pasture (L3.g DM?1), number of eggs per gram of feces (EPG), globular volume (GV), and total plasma protein (TPP) were evaluated. For adult gastrointestinal parasite counts, CBD was also used with six replications. Except for FAMACHA© grade, all variables had efect (P<0.01) of the time factor. The average number of L3.g DM?1 and EPG were 126 and 841, respectively, with no efect (P>0.05) of the treatment factor. The values observed for GV and TPP were higher than 25.9% and 6.4 g·dL?1, respectively, which were considered normal. As organic fertilizer, the fractionated application of in natura castor bean cake does not reduce the contamination of pastures by nematode larvae. The evaluated feeds improve the resilience of the sheep to infection by gastrointestinal parasites. The treatments using castor bean cake reduced the adult parasites present in the abomasum of sheep. MenosAbstract: The purpose of this study was to evaluate castor bean cake as alternative input in the control of gastrointestinal parasites in sheep raised on irrigated pasture under continuous stocking. The treatments consisted of sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake; and sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake. A randomized complete block design (CBD) was used, with 16 replications (sheep), with repeated measures over time, the plots being the treatments, and the subplots the collection times. Infective nematode larvae in the pasture (L3.g DM?1), number of eggs per gram of feces (EPG), globular volume (GV), and total plasma protein (TPP) were evaluated. For adult gastrointestinal parasite counts, CBD was also used with six replications. Except for FAMACHA© grade, all variables had efect (P<0.01) of the time factor. The average number of L3.g DM?1 and EPG were 126 and 841, respectively, with no efect (P>0.05) of the treatment factor. The values observed for GV and TPP were higher than 25.9% and 6.4 g·dL?1, respectively, which were considered normal. As organic fertilizer, the fractionated application of in natura castor bean cake does not reduce the contamination of pastures by nematode larvae. The evaluated feeds improve th... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agro-industrial residue; Parasite control; Total plasma protein. |
Thesagro: |
Haemonchus Contortus; Helminto Gastrintestinal; Ovino; Ricinus Communis. |
Thesaurus NAL: |
Gastrointestinal nematodes; Helminths; Nematode control; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02724naa a2200361 a 4500 001 2146513 005 2022-09-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11250-022-03273-w$2DOI 100 1 $aMENESES, A. J. G. 245 $aCastor bean cake for the control of parasites in pasture-finished sheep. 260 $c2022 520 $aAbstract: The purpose of this study was to evaluate castor bean cake as alternative input in the control of gastrointestinal parasites in sheep raised on irrigated pasture under continuous stocking. The treatments consisted of sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with urea; sheep supplemented with standard diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake; and sheep supplemented with alternative diet and pasture fertilized with in natura castor bean cake. A randomized complete block design (CBD) was used, with 16 replications (sheep), with repeated measures over time, the plots being the treatments, and the subplots the collection times. Infective nematode larvae in the pasture (L3.g DM?1), number of eggs per gram of feces (EPG), globular volume (GV), and total plasma protein (TPP) were evaluated. For adult gastrointestinal parasite counts, CBD was also used with six replications. Except for FAMACHA© grade, all variables had efect (P<0.01) of the time factor. The average number of L3.g DM?1 and EPG were 126 and 841, respectively, with no efect (P>0.05) of the treatment factor. The values observed for GV and TPP were higher than 25.9% and 6.4 g·dL?1, respectively, which were considered normal. As organic fertilizer, the fractionated application of in natura castor bean cake does not reduce the contamination of pastures by nematode larvae. The evaluated feeds improve the resilience of the sheep to infection by gastrointestinal parasites. The treatments using castor bean cake reduced the adult parasites present in the abomasum of sheep. 650 $aGastrointestinal nematodes 650 $aHelminths 650 $aNematode control 650 $aSheep 650 $aHaemonchus Contortus 650 $aHelminto Gastrintestinal 650 $aOvino 650 $aRicinus Communis 653 $aAgro-industrial residue 653 $aParasite control 653 $aTotal plasma protein 700 1 $aPOMPEU, R. C. F. F. 700 1 $aSALLES, H. O. 700 1 $aVIEIRA, L. da S. 700 1 $aTEIXEIRA, M. 700 1 $aROGERIO, M. C. P. 700 1 $aSOUSA, A. M. P. 700 1 $aPEREIRA, P. L. 700 1 $aCÂNDIDO, M. J. D. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 54, n. 5, article 300, Oct. 2022.
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